Lax och sill – julens givna favoriter

Jul, jul strålande jul! Även om julen är en högtid mitt i den kallaste vintern så strålar den så mycket värme och kärlek omkring sig. Man försöker oftast så gott man kan spendera helgdagarna med sina nära och kära, slappna av och vältra sig i julbordets läckerheter!
En gång om året är det alltså dags för det berömda julbordet att än en gång leda oss in i frestelse. Och det finns ju en hel del olika godbitar som mer eller mindre har gjort sig smått berömda för att ingå i ett äkta traditionellt svenskt julbord. Prinskorvar, köttbullar och självklart julskinkan är ju givna favoriter att frossa i men även fisken tar upp sin beskärda del av ytan. För vad är egentligen ett julbord utan sill i varierade såser? För att inte tala om laxen! Havets läckerheter är populära inslag på det svenska julbordet och det skulle nog kännas konstigt om man någon gång stötte på ett julbord som inte erbjuder sill och lax.
Även om julen är en högtid som många gärna sparar sig till självaste julafton för att smaka på julbordets godbitar så är det också många som inte är blyga för att hugga in redan innan den 24:e december. Fast då går man ut och äter på restaurang istället. Kanske tillsammans med kollegorna från jobbet eller i goda vänners lag. Eller varför inte med familjen? Om man vill avnjuta ett julbord i Gamla Stan (Stockholm) finns det en hel del olika alternativ att välja mellan. Men om man är ute efter ett speciellt datum eller en speciell tid bör man nog vara ute ganska långt i förväg om planeringen ska gå i lås. Man är nämligen knappast ensam om att vilja passa på att mumsa i sig sillen, laxen, skinkan, kavringen och knäcken!
Vill man göra det lite lyxigt för sig själv och familjen eller man kanske helt enkelt vill spara lite tid så finns det ju också möjlighet att beställa mycket av det som ska ställas fram på julbordet via catering. Kanske är det fiskavdelningen som skapar huvudbry eller stress? Då finns möjligheten att vända sig till Melanders fisk i Östermalmshallen. Hit kan du komma för att välja ut färsk fisk och skaldjur bland annat som du själv tillreder eller också beställer du det färdigt att hämtas. Det finns ju som bekant en hel del annat som ska hinnas med innan den stora helgen tågar in med stormsteg så ibland kan det vara skönt att vara steget före. Även om det innebär att man inte gjort allt från grunden helt själv. Men julen är till för att firas och vi gör det gärna med god mat som vi får plocka ihop själv. Och även om det finns ett traditionellt julbord så har nog varje familj gjort sin egen lilla twist av det hela med egna tillskott eller avvikelser. Huvudsaken är att man får det julbord som man önskar själv och kan äta sig mätt under hela julen tillsammans med de närmaste.